La indústria, la mobilitat i el retail, els sectors que més utilitzen el Big Data a Catalunya

30 abril 2018
Comments 0
Category blog, Nota de premsa
30 abril 2018, Comments 0

La indústria, la mobilitat i el retail són els sectors que més utilitzen el Big Data i l’analítica avançada a Catalunya, on “tots els àmbits d’activitat econòmica es beneficien de l’anàlisi de grans volums de dades”, un fet que “demostra que és una aposta estratègica per part de les empreses”, segons el director del Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona i de la Unitat de Big Data Analytics del centre tecnològic Eurecat, Marc Torrent.

Tal com ho reflecteixen els primers resultats d’una enquesta realitzada dins de la iniciativa Big Data Catalonia, a Catalunya hi ha empreses que tenen l’anàlisi de dades com a valor estratègic per augmentar la seva competitivitat des de fa més de 10 anys, amb un percentatge del 36 per cent dels enquestats. D’acord amb la consulta, la meitat de les companyies s’hi han sumat dins dels últims 5 anys.

D’acord amb els resultats, per darrera de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que concentra el 58 per cent de les empreses, els sectors on hi ha més empreses que inverteixen en Big Data i analítica avançada són l’educació, la recerca, les finances i assegurances, la salut i les indústries culturals i creatives, que junts suposen un percentatge del 24 per cent.

En paraules de Marc Torrent, “tot i que la major part dels equips de Big Data i Data Analítics estan concentrats al sector TIC, podem veure com ja hi ha representativitat en tots els àmbits econòmics d’empreses usuàries creant els seus propis equips”.

Auge de la valorització de les dades

L’enquesta, afegeix l’expert, “recull representativitat de tota la cadena de valor de les dades a casa nostra, amb iniciatives líders, amb un clar enfocament en la valorització de les dades, tal com ho demostra que el 43 per cent de les empreses d’aquest àmbit proveeixen serveis d’analítica avançada”.

Entrant en el posicionament i en l’estratègia de les empreses enquestades, el 51 per cent són proveïdores d’eines i de serveis basats en dades a tercers, seguides de les que exploten les seves pròpies dades per a ús intern, amb un percentatge del 25 per cent. Completen aquest apartat, les que exploten les dades per a ús intern i que són també alhora proveïdores d’eines i de serveis basats en dades de tercers, amb un 19 per cent, i les facilitadores de les dades, amb un percentatge del 5 per cent. En aquest sentit, “destaca que el 19 per cent de les empreses ja hagin estat capaces d’oferir, gràcies al seus actius, productes o serveis basats en dades”, recalca el gerent del Clúster Digital de Catalunya, Joan Puaté.

Quant a la seva dimensió, l’estadística reflecteix que set de cada deu equips de dades, dins de les empreses que generen la demanda, tenen menys de 10 professionals.

Respecte les principals mancances que afronta l’empresa en relació a l’ús i l’explotació de dades, des del punt de vista de la demanda, el 52 per cent dels enquestats apunten a l’escassa cultura de les dades i a la manca d’alineament entre els diferents departaments involucrats dins de les organitzacions, mentre que el 34 per cent fa referència a la manca de perfils tècnics experts, la mateixa proporció que ho atribueix a la falta de perfils estratègics, seguits d’un 14 per cent que al·ludeix a dificultats per trobar proveïdors o clients.

Per al responsable del Clúster Digital de Catalunya, “tot i que és rellevant la manca de perfils tècnics, l’enquesta destaca la preocupació respecte les altres competències de les persones a les empreses, sumant els perfils estratègics i la cultura de les dades”, la qual cosa reflecteix “el canvi de paradigma necessari per tal d’avançar amb solidesa en aquest àmbit tan competitiu”.

Dinamisme de l’ecosistema català de les dades

D’acord amb l’anàlisi del director de l’estratègia SmartCatalonia, de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, “s’evidencia la necessitat que les empreses reforcin els projectes transformadors amb èmfasi en la gestió del canvi, molts dels quals ja es van iniciar fa uns anys amb processos de transformació digital”. En aquest respecte, Marco posa de relleu “el treball de creació i d’atracció del talent que estan fent les universitats catalanes, amb més de 24 màsters i postgraus, i les polítiques d’innovació dels darrers anys per part de les administracions catalanes i de les grans multinacionals líders del sector, que estan atraient inversió estrangera i fent de catalitzador”.

La iniciativa Big Data Catalonia, que ha estat impulsada pel Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona i pel Clúster Digital de Catalunya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya mitjançant SmartCatalonia, té per objectiu identificar totes les empreses i agents que hi ha a la cadena de valor de l’economia de les dades, amb la finalitat de crear sinèrgies i promoure Catalunya com un dels principals pols d’activitat del sector a Europa.

L’enquesta segueix oberta, amb la finalitat de poder recollir el màxim d’empreses vinculades al Big Data a Catalunya, tant com a proveïdores, com des del punt de vista de la demanda i, també, de les entitats i organitzacions que actuen com a dinamitzadores de l’ecosistema, a fi de poder fer un mapeig real.

Consultar mapa Big Data Catalonia Landscape

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!