Entrevista a Ana Freire, guanyadora del Premi Big Data Talent Award 2015

4 novembre 2016
Comments 0
4 novembre 2016, Comments 0

“El premi va donar major visibilitat als grans esforços que es fan en investigació doctoral”

Ana Freire va rebre el 2015 el premi Big Data Talent Awards a la millor tesi doctoral en Big Data. Un any després d’haver rebut aquest guardó, atorgat pel Centre d’Excel·lència en Big Data, vam parlar amb ella per conèixer els projectes en què treballa actualment.

Com et vas assabentar de la convocatòria dels Big Data Talent Awards?

Durant una reunió es va esmentar i vaig decidir presentar-me ja que la meva tesi encaixava amb les característiques dels projectes d’investigació que buscaven.

El treball d’investigació va ser valorat per la seva contribució en l’àmbit de l’eficiència energètica. Quina és la principal aportació?

La tesi “Query Scheduling Techniques and Power / Latency Trade-off Model for Large-Scale Search Engines” (en català “Tècniques de planificació de consultes i models de balanç latència / consum energètic per a motors de recerca de gran escala”) proposa un nou model matemàtic que permet reduir fins a un 30% el consum energètic de grans motors de recerca, com poden ser Google o Bing, que diàriament reben milions de consultes.

Quan el trànsit d’un cercador disminueix perquè hi ha una reducció en el nombre de consultes introduïdes pels usuaris, el sistema automàticament inactiva alguns servidors. D’aquesta manera, s’aconsegueix un gran estalvi energètic. Quan el trànsit torna a incrementar-se, automàticament s’activen de nou els servidors necessaris.

Què va suposar rebre el premi Big Data Talent Award per la teva carrera?

Aquest premi no només ha suposat un reconeixement personal, sinó que ha estat una gran iniciativa per donar visibilitat als mitjans als grans esforços que es fan en investigació doctoral. Sovint no s’aconsegueix la difusió mediàtica ni científica suficient per a aquest tipus de treballs.

D’altra banda, premiar una tesi que s’ocupa de l’eficiència energètica en grans motors de cerca també serveix per conscienciar de les mesures necessàries per reduir les emissions de CO2 al planeta. Les TIC suposen un 2% de les emissions globals.

Finalment, en la convocatòria de 2015, dos dels projectes finalistes eren treballs realitzats per dones. Els premis van ser una oportunitat per mostrar que també hi ha dones treballant en Big Data.

Actualment a què et dediques?
Sóc investigadora Post-Doctoral en el grup d’investigació “Web Research Group” dirigit per Ricardo Baeza-Yates, al Departament DTIC de la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona.

També participo en diversos projectes d’investigació que apliquen tècniques de recuperació d’informació o Aprenentatge Automàtic. Per exemple, col·laboro en un estudi sobre malalties neurològiques a partir d’històries clíniques electròniques. També estic treballant en un projecte europeu per a la detecció d’esdeveniments en xarxes socials en col·laboració amb Eurecat i en un projecte centrat en la detecció de comportaments suïcides.

Participes en altres activitats de divulgació científica?
Sí, m’interessa molt donar a conèixer la ciència. Formo part de l’organització del congrés “International Conference on Data Mining” (ICDM2016), que tindrà lloc aquest any a Barcelona del 12 del 15 de desembre.

També col·laboro en l’organització del concurs Wisibilízalas, dirigit a estudiants d’educació primària i secundària per donar a conèixer el treball de dones espanyoles rellevants en l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!